Visi

Menjadi sebuah Akademi Pengajian Bahasa yang unggul berteraskan kesarjanaan dan kecemerlangan bahasa

Misi

Mempertingkatkan kesarjanaan dan kecemerlangan bahasa melalui pengajaran dan pembelajaran: penyelidikan, inovasi dan pengkomersialan; kerjasama akademia, industri dan masyarakat; kepimpinan; dan keusahawanan

Objektif

• Mencapai enrolmen 1,000 pelajar setiap semester menjelang 2020.
  • Memastikan kurikulum bagi semua program dan kursus universiti disemak setiap tiga (3) tahun.
  • Memastikan 90% pelajar sepenuh masa pada peringkat Sarjana Muda bergraduat dalam tempoh yang ditetapkan..
  • Memastikan sekurang-kurangnya 15 pelajar peringkat pasca siswazah bergraduat menjelang  2020
  • Memastikan kadar keboleh pasaran siswazah melebihi:
    • 80% (Sarjana Muda);
      Dan bekerja sendiri
    • 2.5% tahun 2016;
    • 4.0% menjelang tahun 2020
  • Memastikan bilangan penerbitan berindeks mencapai 150 menjelang 2020
  • Memastikan jumlah geran penyelidikan RM 500 ribu setiap tahun
  • Meningkatkan bilangan pensyarah yang berkelulusan PhD/kelayakan yang setaraf daripada 52 (21%) kepada 70 (30%) menjelang 2020.

Khalid Mat Pardi
Penolong Koordinator Akademi Pengajian Bahasa
Phone No : 09-351 5427
Fax No. : 09-356 1046