Fakulti ini pada asalnya bermula sebagai School of Actuarial Science, Statistics, Matematik, Econometries and Cybernetics, dalam 1966 di Institut Teknologi MARA (ITM) Jalan kampus Othman, Petaling Jaya. Pelajar dengan pencapaian terbaik di dalam matapelajaran Matematik telah ditawarkan untuk mengambil salah satu daripada dua program yang ditawarkan sebagai persediaan untuk peperiksaan oleh Institute of Statisticians dan Institute of Actuaries, United Kingdom.

Dalam 1969, fakulti mengambil satu langkah berani dalam memperkenalkan Diploma Sains Komputer, satu program dalaman. Kemudian, ia berpindah ke kampus baru dan lebih besar di Shah Alam dalam 1970. Selepas tahun 1974, ia dinamakan semula sebagai School of Mathematical Sciences and Computing. Program-program luar beransur-ansur digantikan oleh program diploma dalaman. Pelajar berpeluang bagi melanjutkan kajian mereka apabila Advanced Diploma in Statistics telah diperkenalkan dalam 1980 , dan juga penawaran satu ijazah bersama memprogramkan dengan Universiti Kebangsaan Malaysia dalam 1985.

Dengan penawaran kursus berkenaan, graduat akan dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Kepujian) (ITM-UKM). Seiring dengan pembangunan negara dan permintaan yang tingi terhadap graduan Sains Komputer, beberapa cawangan UiTM telah menawarkan program ini termasuk Pahang, Perak dan Terengganu. Ini diikuti oleh Sarawak dan Negeri Sembilan.

Kampus Raub merupakan kampus terbaru bagi FSKM. Terdapat dua program yang dijalankan di sini iaitu, program Diploma Sains Komputer (CS110) dan Diploma Statistik (CS111).

Visi

Mengungguli kesarjanaan dan kecemerlangan akademik berintensifkan penyelidikan serta melahirkan teknousahawan Komputeran dan Matematik.

Misi

Mempertingkatkan keilmuan, kepakaran dan profesionalisme melalui ekosistem pendidikan dan penyelidikan berinovasi serta penglibatan khidmat masyarakat yang berlandaskan nilai-nilai murni dan etika keprofesionalan.

   

Saharani Abdul Rashid
Ketua Pusat Pengajian
E-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Phone No : 09-351 5382
Fax No. : 09-356 1046

   

Juhaida binti Ismail
Koordinator Sains Komputer
E-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Phone No : 09-351 5402
Fax No. : 09-356 1046

 

Mohd Rizal Bin Razak
Koordinator Kursus Statistik
E-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Phone No : 09-351 5381
Fax No. : 09-356 1046

 

Mazura Binti Mokhtar @ Mother
Penolong Koordinator Kursus Statistik
E-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Phone No : 09-351 5381
Fax No. : 09-356 1046

DIPLOMA SAINS KOMPUTER - CS110

DIPLOMA STATISTIK - CS111